Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Szynka pieczona

ilustracja przepisu

Opis

Tradycyjna pieczona szynka wieprzowa na gorąco.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
10 porcji
  • 1 surowa szynka wieprzowa ze skórą (2,5 kg)
  • cebula (15 dag)
  • 50 dag małych cebul
  • 1 marchewka (15 dag)
  • 1 kg jabłek (szara reneta, boiken)
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • kawałek cynamonu (2 cm)
  • 30 goździków
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem oraz solą, skórę naciąć w kratkę i posmarować olejem. W nacięcia skóry wbić goździki. Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu. Do brytfanny wlać 1 szklankę gorącej wody i piec szynkę około 2 godz. i 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Marchewkę oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przekroić na cztery części. W połowie pieczenia mięso obrócić, do brytfanny włożyć warzywa, mięso polać sosem wytworzonym podczas pieczenia, a w brytfannie uzupełnić wodę. Upieczoną szynkę zdjąć z rusztu i przechować w ciepłym miejscu. Sos przecedzić, dopełnić gorącą wodą do objętości 3 szklanek i zagotować. Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do sosu, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zagotować.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cząstki. Wino zagotować z cukrem i cynamonem, włożyć jabłka i gotować 15 min, a następnie wyjąć. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać do niej obrane cebulki, oprószyć solą i mieszając, zrumienić.

Szynkę pokroić na plastry, obłożyć na półmisku cząstkami jabłek oraz cebulkami. Podawać na gorąco z kluskami śląskimi lub kopytkami oraz surówką z czerwonej kapusty. Sos podać osobno w sosjerce.

Recenzje

Polecamy przepis:


Karp w pikantnej galarecie