Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Pulpety cielęce z sosem koperkowym

ilustracja przepisu

Opis

Pulpety cielęce z sosem koperkowym.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
4 porcje
  • 35 dag mielonego mięsa cielęcego
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

SOS:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso połączyć z jajkiem, natką pietruszki, bułką tartą oraz kajzerką i dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kulki, gotować 15 min w bulionie, wyjmować łyżką cedzakową i trzymać w cieple.

Przygotować sos: koperek opłukać, osaczyć i posiekać. Masło rozetrzeć z mąką i zagęścić bulion, w którym gotowały się pulpety, zagotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Pulpety podawać polane sosem, z ryżem, kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Recenzje