Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Pasztet z mięsa - klasyczny

ilustracja przepisu

Opis

Klasyczny pasztet z mięsa.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
  • 25 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 25 dag chudego mięsa wołowego bez kości
  • 25 dag cielęciny lub mięsa z drobiu bez kości
  • 25 dag wątróbki cielęcej, wieprzowej lub z drobiu
  • 25 dag słoniny
  • 2 marchewki (15 dag)
  • 8 dag selera
  • 1 pietruszka (10 dag)
  • 2 cebule (20 dag)
  • 4 jajka
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz

do przygotowania formy:

  • 2 łyżki margaryny lub smalcu
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso umyć, osaczyć, pokroić na kawałki. Słoninę opłukać (5 dag odłożyć) i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę razem z masłem, obsmażyć mięso i słoninę na rumiano i przełożyć do garnka. Cebule obrać, pokroić, zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu i włożyć do garnka. Dodać resztę warzyw, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wlać tyle wody, aby przykryła mięso. Gotować na małym ogniu 50-60 min, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę opłukać, oczyść: z błon i dodać do mięsa na 10 min przed końcem gotowania. Garnek odstawić, włożyć bułki, aby namiękły. Przestudzone mięso, wątróbkę, warzywa i bułki dwukrotnie zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Następnie do otrzymanej masy wbić jajka, dodać gałkę muszkatołową, imbir i pieprz. Dosolić, jeśli trzeba, i bardzo starannie wymieszać. Pozostałą słoninę pokroić w cienkie szerokie paski.

Formę do pieczenia (kamionkową, szklaną lub metalową) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć paski słoniny. Pasztet piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem. Jeśli lepi się do patyczka, piec jeszcze 10-15 min. Wystudzić w formie.

Recenzje

Polecamy przepis:


Krokiety z kaszy gryczanej