Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Lin w śmietanie


Opis

Duszone liny w śmietanie.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
4 porcje
  • 1 kg małych linów
  • 1 szklanka śmietany 30-procentowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka natki koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryby oczyścić, sprawić i umyć. Następnie osuszyć, posolić i popieprzyć. Do garnka wlać śmietanę, włożyć przygotowane liny i dusić na małym ogniu. Po 10 min dodać sok z cytryny i dusić następne 10 min.
Gotowe ryby ułożyć na półmisku. polać śmietaną, w której się dusiły, przybrać plasterkami cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.

Podawać z ugotowanymi na sypko ziemniakami, polanymi stopionym masłem i posypanymi zieleniną.

Lina można też najpierw obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie (5 łyżek), a dopiero potem dusić w śmietanie.

Recenzje

Polecamy przepis:


Rolada z combra cielęcego