Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Krokiety z kaszy gryczanej

ilustracja przepisu

Opis

Pyszne krokiety z kaszy gryczanej do czerwonego barszczu.

Składniki

Przepis w skrócie
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
20 krokietów

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • sól

do panierowania:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej;

do smażenia:

  • 10 łyżek oleju

NADZIENIE:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 15 dag tłustego sera twarogowego
  • 7 dag żółtego sera (tylżycki, warmiński lub morski)
  • 1 jajko
  • 1 cebula (8 dag)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotować ciasto: jajko zmiksować z solą, 2 łyżkami mąki, olejem, 2-3 łyżkami mleka. Następnie, miksując, na przemian porcjami dodawać resztę mąki, mleko i 1/2 szklanki wody. Odstawić na około 30 min.

Na patelni posmarowanej olejem usmażyć naleśniki.

Przygotować nadzienie: kaszę opłukać, zalać 11/2 szklanki posolonego wrzątku, ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z żółtym serem startym na tarce z małymi otworami. Kaszę wymieszać z cebulą, białym i żółtym serem, jajkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon, podwijając brzegi, następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Podawać do barszczu czerwonego lub kapuśniaku.

Dodatkowe porady

Krokiety można też podać z sosem pieczarkowym, grzybowym lub szczypiorkowym i surówką jako danie główne.

Recenzje

Polecamy przepis:


Szynka pieczona