Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Klops

ilustracja przepisu

Opis

Pieczony klops z mięsa wieprzowego, wołowego i cielęcego.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
12 porcji
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 dag mielonego mięsa wołowego
  • 20 dag mielonego mięsa cielęcego
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 jajka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 suszone grzyby (2 dag)
  • 2 cebule (15 dag)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki jarzynki,
  • sól
  • pieprz
  • Do przygotowania brytfanny:

  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Grzyby umyć, moczyć 1 godz. w wodzie, gotować 30 min w tej samej wodzie, ostudzić i pokroić w paski.

Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Bułki namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć i rozdrobnić. Mięso wymieszać z bułką, cebulą, grzybami, musztardą, sokiem oraz skórką z cytryny, surowymi jajkami, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi i jarzynką. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Zimną wodą zwilżyć stolnicę i rozłożyć na niej mięso, nadając mu kształt dość grubego prostokąta. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, opłukać zimną wodą, ułożyć pośrodku prostokąta jedno za drugim, tak aby stykały się końcami, i zwinąć mięso.

Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Mięso włożyć do brytfanny, skropić stopioną margaryną i piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Następnie ostudzić, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.

Recenzje

Polecamy przepis:


Wyborne pielmieni