Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Kaczka pieczona, nadziewana jabłkami

ilustracja przepisu

Średnia ocena użytkowników vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 Oceny Użytkowników

Opis

Przepyszna kaczka pieczona nadziewana jabłkami

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
4-6 porcji
  • 1 kaczka (1,5 kg)
  • 60 dag ziemniaków
  • 60 dag jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

do przybrania:

  • jabłko
  • borówki do mięsa
  • kilka liści sałaty
  • gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, polową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem. Kaczkę wypełnić luźno jabłkami, zaszyć, przełożyć do brytfanny, posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Mięso i ziemniaki lekko oprószyć solą i pieprzem.

Piec 1 godz. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać połówkami jabłek wypełnionych borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

Recenzje

Recencja przesłana przez Kasia72 , niedziela, 27 grudnia 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Poezja! Polecam!

Polecamy przepis:


Raki z wody