Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Gicz cielęca duszona

ilustracja przepisu

Opis

Gicz cielęca duszona.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
2 duże porcje lub 6 małych
  • 2 gicze cielęce (po 1,2 kg)
  • 2 cebule (15 dag)
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki 12-procentowej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1,5 łyżki koperku
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, estragonu i rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Gicze oczyścić z błon i umyć. Czosnek obrać, 1 ząbek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, połączyć ze zmieszanymi ziołami, natrzeć gicze i odłożyć na 2 godz. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i każdą przekroić na cztery części. 1 ząbek czosnku naciąć na cztery. Gałązki natki pietruszki umyć.

Następnie gicze obsmażyć ze wszystkich stron na oleju i przełożyć do szerokiego rondla. Dodać warzywa, nacięty ząbek czosnku, gałązki natki, wlać1,5 szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godz. Sos uzupełniać winem.

Miękkie gicze wyjąć z sosu. Ostatni ząbek czosnku posiekać. Z masła i mąki ugnieść kulkę. Sos przecedzić, dodać czosnek oraz kulkę z masła i zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką i koperkiem.

Polane sosem gicze podawać z ziemniakami z wody oraz marchewką z groszkiem.

Przed przyrządzeniem gicze można przerąbać na 2-3 części lub przepiłować (wtedy nie powstaną odłamki kości) i oprószyć mąką. Wydostający się z kości szpik wzbogaci sos i nie trzeba będzie dodawać kuli z masła i mąki.

Recenzje