Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

ilustracja przepisu

Średnia ocena użytkowników vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 Oceny Użytkowników

Opis

Przepyszna pieczona gęś, nadziewana kaszą gryczaną.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
10-15 porcji
  • 1 gęś (2-3 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól

NADZIENIE:

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 1 pietruszka (10 dag)
  • 1 marchew (12 dag)
  • 2 cebule (20 dag)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzyby (2-3 dag)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • pieprz

Przygotowanie

Gęś umyć i osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę rozciąć od strony grzbietu i wyjąć wszystkie kości, tak aby mięso pozostało przy skórze. Pozostawić jedynie kości udowe i skrzydeł. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.

Przygotować nadzienie: grzyby umyć i namoczyć. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Kości, skrzydełka i szyjkę włożyć do garnka, wlać1 litr zimnej wody, dodać warzywa, 1 cebulę, grzyby, sól, pieprz i gotować około 1 godz. Wywar przecedzić. Kaszę wypłukać, osaczyć na sitku i ugotować w wywarze - na sypko. Wątróbki umyć, osaczyć i drobno pokroić. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle razem z wątróbkami. Z białek ubić pianę. Kaszę wymieszać z żółtkami, wątróbką, natką, koperkiem, solą i pieprzem i połączyć z pianą.
Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C i piec około 2 godz. Gdy gęś się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Często podlewać wodą, a później wytworzonym sosem.

Upieczoną gęś pokroić wraz z nadzieniem na grube plastry.

Recenzje

Recencja przesłana przez Renia_d , piątek, 14 grudnia 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mąż i córka uwielbia, dla mnie trochę tłustawe, ale na specjalne rodzinne uroczystości idealna sprawa :)

Polecamy przepis:


Surówka z kapusty